Linsoperationer / Hur går det till? / Operationsdagen

Operationsdagen.

På operationsdagen är det viktigt att Du inte sminkar ansiktet. Du kan äta frukost på morgonen och/eller lunch ifall Du ska opereras på eftermiddagen. Vi rekommenderar dig att inte köra bil på operationsdagen eller dagarna efter tills synen har stabiliserat sig. Lämna smycken hemma. Räkna med vistelsen på ögonkliniken kommer att vara c:a 2 timmar. När Du kommer till ögonkliniken tar en sjuksköterska hand om Dig. Du får pupillvidgade ögondroppar samt bedövningsdroppar och vid önskemål även en lugnande tablett.
 

Operationen

RLE

Ingreppet utförs i lokalbedövning och är smärtfritt. Förutom viss beröring känner man vanligtvis inget annat. Skulle Du mot förmodan uppleva smärta bör Du säga till så att bedövningen kan kompletteras. Ingreppet tar 10-15 minuter och går ut på att avlägsna linsen i ögat. Linsen som sitter bakom pupillen omges av en tunn hinna (kapsel) som bildar den s.k. kapselsäcken. Första delen av operationen syftar på att genom ett litet snitt (2.2 mm) försiktigt göra en öppning på framsidan av denna kapselsäck och via denna med hjälp av ultraljud finfördela och suga ut linsen utan att skada kapselsäcken. I den tomma kapselsäcken (d.v.s. på samma plats som den egna linsen) implanteras därefter plastlinsen som ersätter den borttagna linsen. Typen av lins och styrkan som ska användas är redan överenskommet på förundersökningstillfället mellan Dig och Din läkare. Skriftlig information finns i Din folder. 

ICL

Operationen görs i lokalbedövning och tar ca 20 minuter att utföra. Man opererar alltid ett öga i taget. Det andra ögat kan opereras efter 2–3 veckor. Via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan och med hjälp av speciella instrument injiceras "extra linsen" in i ögat och placeras framför den egna linsen. Viss obehagskänsla med skav kan förekomma, men riktig värk får man vanligtvis inte. Märkbar synförbättring konstateras redan dagen efter operation. Ögondroppar används under 3–4 veckor.

 
 

 
 
Låt oss hjälpa dig! 
_________________________________

Boka en gratis undersökning
Ring mig
Beställ information
 
Namn*
 
Mobil*
 
Epost*
 
_________________________________