Förutom ett  frågebibliotek där du kan läsa vad andra har undrat över så kan du ställa dina frågor här.Vårt team är till ditt förfogande och kommer att svara omedelbart.

Läs mer »

Ålderssynthet
Även om man som ung har haft, medfödd eller opererat sig till, perfekt syn kommer man med all säkerhet att utveckla ålderssynthet (presbyopi*) kring 40 års ålder.

 

Vad är ålderssynthet?

Ålderssynthet kallas oförmågan att fokusera på nära håll som leder till behovet av läsglasögon. Det är ingen sjukdom utan ett tillstånd och är en del av den mänskliga kroppens generella åldrande.
 


Vad orsakar ålderssyntheten?

Den mest accepterade teorin om ålderssynthetens uppkomst i ögonläkarkåren är den, som vidhåller att den mänskliga linsen som i unga år är mjuk, elastisk och rörlig, växer och successivt förlorar sin elasticitet, vilket leder till begränsad rörlighet och anpassningsförmåga.

Den skiljer sig från närsyntheten, översyntheten och astigmatismen som alla tre är tillstånd som är relaterade till ögonglobens form och orsakas av genetiska faktorer eller sjukdomar och skador. Ålderssyntheten samexisterar ofta med de ovannämnda tillstånden.
 

Varför ser man sämre när man blir äldre?

Personer över 50 års ålder brukar klaga på att synen inte längre är vad den en gång hade varit. Medicinskt kallas detta tillstånd, försämrad synkvalitet. Orsaken är obalansen mellan de två linssystemen i ögat, hornhinnan och linsen. När den sistnämndes rörlighet och anpassningsförmåga begränsas med åren, uteblir det tidigare välfungerande samspelet mellan dessa två system och resultatet är oskarp syn.

 

Behandling av ålderssyntheten: Operationer

 

RLE eller PRELEX

  • RLE  - Refractive Lens Exchange
  • PRELEX  - Presbyopic Lens Exchange

Två olika namn för en och samma operation. Det är en kirurgisk metod som går ut på att byta ut den optiskt förändrade och oförmögna till fokusering på nära håll mänsklig lins med en specialdesignad lins i plast som både återskapar balansen mellan ögats båda linssystem (hornhinnan och linsen) och samtidigt fokuserar på långt och nära håll.


Detta uppnås genom att den ena ytan på denna plastlins formas på så sätt att den imiterar den unga linsens form samtidigt som den andra ytan formas för att fokusera ljusstrålarna på långt och nära håll.


Dessa linser gjorda i olika plastmaterial är den senaste generations multifokala* linser med kraftigt förbättrade prestanda i jämförelse med tidigare generations linser.

 

Monovision

Ordet monovision syftar på att man använder ena ögat för att se på långt håll och det andra för att se på nära. Oftast har många åldersynta redan provat på hur det är att se på detta sätt genom kontaktlinser.

 

Operationer för att skapa ett optiskt system enligt ovannämnda modell kan göras på två olika sätt:

  1. Genom en laseroperation på hornhinnorna. Används oftast på närsynta individer.
  2. Genom ett bytte av den mänskliga linsen med en specialdesignad (asfärisk) lins i plast som återskapar balansen mellan ögats båda linssystem (hornhinnan och linsen). Ofta opereras individer med kraftiga brytningsfel där en speciallins som korrigerar brytningsfelet används och kallas för "torisk".   

Låt oss hjälpa dig! 

_________________________________

Boka en gratis undersökning
Ring mig
Beställ information
 
Namn*
 
Mobil*
 
Epost*
 
_________________________________